"Našim zámerom je, aby silná tradícia a významný čas, ktorý bol
spojený s korunováciami, sa trocha premietol do súčasnosti. Pre mňa je
to zároveň spôsob, ako ukázať, že dnešný turistický biznis je možné
povzbudiť aj týmto spôsobom," uviedol pre TASR Vladimír Grežo,
predseda predstavenstva Bratislavskej organizácie cestovného ruchu -
Bratislava Tourist Board (BTB).
Bratislavský korunovačný dezert pre tento ročník korunovačných dní sa
skladá z mrkvového biskvitu, mousse, mrkvového želé, cukrového sirupu a
karamelizovaného vlašského orechu. Jeho vrch je zdobený čipsami z mrkvy,
pomarančovo-čokoládovou pečiatkou mesta alebo dekoračnou uhorskou
korunkou. Jeho základ je spojený s tradíciou medovníka, keďže súčasťou
korpusu sú tiež orechy či med, kombinácia mrkvy a mandarínky zároveň
podľa Greža dotvára zaujímavú chuť.
Recept bratislavského korunovačného dezertu je od stredy verejný a do
svojej ponuky si ho môže zaradiť hociktorá reštaurácia či kaviareň na
území hlavného mesta. Zároveň si ho každý môže upiecť aj doma. "Zámerom je, aby si ho mohli dámy a páni vyskúšať pre svoje potešenie a robiť si malé korunovačné slávnosti doma," poznamenal Grežo.
Organizátori veria, že sa zo súťaže o Bratislavský korunovačný dezert
stane tradícia. Tento rok sa do súťaže prihlásilo 14 záujemcov, porota
vyberala zo štyroch finalistov. Podmienkou súťaže je, že víťaz súťaže
musí súhlasiť so zverejnením receptúry.
Bratislava má 267-ročnú korunovačnú históriu. Korunovalo sa v nej desať
kráľov, jedna kráľovná a sedem kráľovských manželiek. Atmosféru týchto
čias dodnes pripomína Katedrála sv. Martina, korunovačná cesta, ale aj
slávne príbehy a spomienky na korunovačnú slávu Prešporku. Príbeh
korunovácií je vzácnou pamäťovou líniou Bratislavy, ktorá má čo povedať
aj v súčasnosti.
Aby bol korunovačný zážitok ešte intenzívnejší, prišla BTB v spolupráci s
klubom Gurmán na Slovensku s tým, že zapojí ďalší vnem, čím
Bratislavské korunovačné dni dostanú aj svoju chuť. Na jeho začiatku
stála súťaž Školy varenia zo Sv. Jura.